Aspartam – bezpieczna i słodka dieta

Aspartam jako substancja słodząca dodawana do żywności jest znany już od ponad 30 lat. W roku 1981 został po wielu latach badań oficjalnie dopuszczony do stosowania, tym samym uznany za bezpieczny. Taką decyzję wydała amerykańska organizacja FDA, a potwierdza ją wiele instytucji i organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności. Co ważne są to opinie i ekspertyzy z całego świata. W tym również ze strony Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Trudno zatem brać na poważnie niepotwierdzone publikacje o szkodliwości aspartamu, zwłaszcza w kontekście szerokiego zastosowania w produktach dietetycznych.

Aspartam jest słodzącym dodatkiem do produktów dla osób chorych na cukrzycę. Badania, które podważają jakiekolwiek doniesienia o szkodliwości aspartamu, potwierdziły, że jest on bezpieczny dla pacjentów z cukrzycą, chociażby dlatego, że nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Oferta produktów z aspartamem, które mogą jeść chorzy, jest dziś bardzo szeroka. A po dietetyczne słodycze sięgają również konsumenci, którzy odchudzają się i sprawdzają kaloryczność produktów. Super słodki aspartam jest bowiem praktycznie bez wartości kalorycznej. Biorąc pod uwagę, że jest to również słodycz, która nie wywołuje próchnicy, naprawdę nie warto skupiać się na opowieściach o rzekomej szkodliwości aspartamu.

Komentowanie wyłączone.